Centrum voľného času Žilina ponúka množstvo krúžkov pre deti a mládež

13.04.2014 Žilina

Žilina 31. 3. 2014 – Centrum voľného času Žilina (CVČ Kuzmányho 105) ponúka množstvo krúžkov pre deti a mládež. V tomto školskom roku funguje spolu 170 krúžkov, niektoré pracujú nielen na Kuzmányho ulici v centre mesta, ale mnoho záujmových útvarov môžu deti a mládež navštevovať aj v pracoviskách na sídliskách Vlčince a Hájik, v športovej hale na Ulici Vendelína Javorku na Hlinách i v ďalších telocvičniach.

Dlhoročná tradícia a úspechy detí
Centrum voľného času vzniklo v roku 1954, takže sa môže pochváliť krúžkami s dlhoročnou tradíciou. Mnohé krúžky dosahujú výborné výsledky v rámci celej Európy. Medzi ne patrí 46-ročné tanečné divadlo „Diana“, ako aj 39-ročný detský folklórny súbor „Lieska“. Málokto vie, že v rámci tanečného divadla „Diana“ vznikla prvá choreografia mažoretiek na Slovensku, čo viedlo nakoniec k založeniu dnes už 23-ročného súboru „Žilinské Mažoretky Diana“. V centre voľného času pracuje i 16-ročný detský folklórny súbor „Cipovička“, súbory „Tanečné chrobáčiky“, „Charliens“, 14-ročná skupina show dance „Argonnath“, 26-ročné tanečné divadlo „Extad“, tanečný klub „Spektrum“ so spoločenskými tancami. Aj šachisti sa umiestňujú na popredných miestach v európskych súťažiach. Medzi ďalšie krúžky patria: minizoo, modelárske krúžky, klub gitaristov, výtvarné krúžky, minicentrum pre pohybové a kreatívne aktivity mamičiek s deťmi do 3 rokov, pohybové krúžky pre predškolákov Žabka a Minicharliens.

Športové krúžky
Od tohto školského roka centrum voľného času rozšírilo svoju ponuku o športové krúžky. Nájdete tu atletiku, basketbal, futbal, florbal, futsal, tenis, volejbal, karate, hokej. Zároveň centrum voľného času organizuje mestskú športovú ligu a bežeckú ligu pre základné školy.

Desiatky súťaží, stovky podujatí a bohatá prázdninová činnosť
Neoddeliteľnou časťou činnosti centra voľného času je každoročné organizovanie približne 30 súťaží, z ktorých väčšina sú okresné postupové súťaže a olympiády vyhlásené Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Okrem toho v rámci príležitostnej činnosti organizuje CVČ každoročne približne 400 podujatí (vystúpenia, predstavenia, súťaže, sústredenia a pod.) s počtom niekoľko tisíc účastníkov a bohatú prázdninovú činnosť. Medzi najobľúbenejšie tradičné podujatia pre verejnosť patrí detský karneval, veľkonočné hľadanie vajíčok a zajačikov, Deň detí a mnoho ďalších.

Webové stránky jednotlivých pracovísk a záujmových útvarov
Vlčince (http://www.cvcvlcince.sk/index.html)
Minizoo – Zvolenská (www.minizoozilina.sk)
Hájik (http://cvchajik.webnode.sk/)
DFS Lieska (www.lieska.webnode.sk)
Mažoretky (http://zilinskemazoretkydiana.webnode.sk/)
TD Extad (www.extad.webnode.sk)
TD Diana (http://zilinskemazoretkydiana.webnode.sk/)
Tanečný klub Spektrum (http://tanecnyklubspektrum.webnode.sk/)
Šachový klub Mladosť (www.cvczilina.sk/sach.htm)
Modelárske krúžky, tvorivé dielne (www.cvczilina.sk/modelar.htm)
Futbal (http://detinafutbal.webnode.sk/)
Skippy – Hájik (http://aisha.webnode.sk/)

Čo majú rodičia robiť v prípade záujmu o krúžky pre svoje deti?
Hoci do rozbehnutých záujmových útvarov CVČ sa môžu deti pripojiť počas celého školského roka, ideálne je začať v septembri. Vtedy sa formujú nové kolektívy, začínajú sa robiť nové aktivity. Kapacitne sú niektoré z krúžkov veľmi obmedzené, preto by rodičia nemali čakať až do septembra, ale môžu využiť možnosť prihlásiť svoje deti na krúžky na nový školský rok 2014/2015 už od mája 2014 na ktoromkoľvek pracovisku CVČ alebo si stiahnuť žiadosť o prijatie na webovej stránke CVČ a doručiť ju osobne.

„Naše centrum voľného času pokračuje vo všetkých záujmových činnostiach, ktoré prispeli a stále prispievajú k budovaniu jeho dobrého mena. Výsledky a úspechy hovoria jasnou rečou. Vždy sme tu boli, sme a aj budeme pre deti,“ konštatuje Bc. Andrea Petríček Gálošová, poverená vedením CVČ.

Aktuálny zoznam všetkých krúžkov a ďalšie informácie nájdete na www.cvczilina.sk.

PhDr. Pavol Čorba
hovorca mesta
 

Vyberte región